Wat kost een elektrische haard aan stroom zonder verwarming

Wat kost een elektrische haard aan stroom zonder verwarming? 

Elektrische haarden zijn populaire apparaten geworden voor het creëren van gezelligheid en warmte in huis, vooral in situaties waar een traditionele open haard niet praktisch is. Ze bieden het voordeel van eenvoudige installatie, geen gedoe met houtblokken en rookafvoer, en ze zijn milieuvriendelijker dan sommige andere verwarmingsopties. Maar hoe zit het met het stroomverbruik van deze moderne gemakken? Laten we eens kijken naar wat een elektrische haard aan stroom kan kosten.

Eerst, hoe werkt de verwarming in een elektrische haard?

Een elektrische haard maakt gebruik van elektriciteit om een warmtebron aan te sturen. Deze haarden zijn meestal voorzien van een ventilator en een verwarmingselement. De ventilator blaast de warme lucht die vrijkomt uit het  verwarmingselement via een opening aan de voorzijde van de sfeerhaard naar buiten. Het visuele aspect van de dansende vlammen en simuleren van een knapperend haardvuur draagt bij aan de sfeer van de kamer, zelfs al brandt er geen echt vuur. Een gemiddelde elektrische haard heeft een vermogen tussen 750W en 1500W, maar sommige krachtigere modellen kunnen zelfs tot 2000W gaan.

Het stroomverbruik van een elektrische haard zonder verwarming aan.

Het is belangrijk op te merken dat de verwaming of kachelfunctie niet met de vlammen aangaat. De verwaming moet je dus zelf altijd handmatig inschakelen. Sommige elektrische haarden hebben geen verwaming en kunnen alleen het visuele aspect van vuur simuleren zonder warmte te produceren, wat ook resulteert in lagere stroomkosten. Het stroomverbruik van een elektrische haard varieert afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het vermogen van de haard en hoe lang je deze gebruikt. 

Laten we eens kijken naar een rekenvoorbeeld van een elektrische haard zonder de kachelfunctie te gebruiken. 
Stel dat je een elektrische haard hebt met een vermogen van 30watt en je gebruikt deze 4 uur per dag gedurende een hele maand. Om het stroomverbruik te berekenen, vermenigvuldig je het vermogen met de tijd:

30W x 4 uur x 30 dagen = 3.600 wattuur (Wh) of 3,6 kilowattuur (kWh).

Wat betekent dit als we kijken naar de stroomkosten. De gemiddelde elektriciteitsprijs per kWh varieert, maar stel dat het 0,50 euro cent per kWh is. Dan kost een elektrische haard aan stroom zonder verwarming gedurende een maand ongeveer 3,6 kWh x 0,50 euro = €1,80

Houd er wel rekening mee dat dit een schatting is en dat de werkelijke kosten kunnen variëren op basis van je specifieke elektriciteitsprijs en het vermogen van je haard als je de verwarmingsfunctie wel gebruikt. 

Tips om het stroomverbruik van je haard te verminderen

Als je wilt genieten van de gezelligheid van je elektrische haard zonder je zorgen te maken over hoge energierekeningen, zijn hier enkele tips om het stroomverbruik te verminderen:

  • Gebruik de haard alleen wanneer je deze echt nodig hebt en schakel deze uit wanneer je de kamer verlaat.
  • Kies voor een haard met instelbare warmte-instellingen en gebruik de laagste instelling die comfortabel is.
  • Isoleer je kamer goed om warmteverlies te minimaliseren.
  • Gebruik de haard alleen maar als aanvullende verwarming en niet als de hoofdverwarming.
  • Investeer in een haard met LED-verlichting, omdat deze minder energie verbruiken dan andere soorten lampen.

Samengevat, een elektrische haard kan een mooie toevoeging zijn aan je huis, maar het stroomverbruik kan variëren afhankelijk van het model en hoe vaak je het gebruikt. Door bewust om te gaan met het gebruik van de haard en energiebesparende maatregelen te nemen, kun je de kosten onder controle houden en toch genieten van de warmte en sfeer die het biedt. Vergeet niet je elektriciteitsrekening in de gaten te houden om ervoor te zorgen dat de kosten binnen je budget blijven.

© 2014 - 2024 Elektrische haard en kachels | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel